Lokalne nevolje

S lokalnim političarima ima uvijek problema. Gradonačelnici, načelnici, župani i slični u vođenju svoga malog „carstva“ vole prelaziti preko ograničenja koja ima postavlja stranačka središnjica. Sa svima su spremni dogovoriti se jer su u pravilu „ljudi od naroda“. To što su članovi neke stranke, preko toga olako prelaze i svoju partijsku afilijaciju koriste samo kada je to nužno. U povjerenju, poslali bih oni odavno k vragu, ali ih nužda tjera na konkubinat s ovom ili onom opcijom.

 

Što nije manje važno, lokalna je politika pravi raj za koruptivne poslove. Prenamjene zemljišta, „brze“ ili „spore“ građevinske dozvole, „čudne“ donacije iz općinskih proračuna nisu posebnost samo hrvatskih lokalnih heroja nego i onih u ekonomski i politički razvijenim zemljama.  Iz državnog je proračuna relativno teško krasti. On je prepun stavki koje su „nedodirljive“ (poput plaća službenika i zaposlenika u državnim poduzećima). Nasuprot tome lokalni su proračuni puno rastezljiviji i poduzetni mjesni šerif svojim lošim navikama razmjerno lako može dati krila.

To su dijelom i razlozi zašto stranački šefovi na vole lokalne šerife u samom stranačkom vrhu. Njihove, vrlo vjerojatne afere mogu uzdrmati cijelu stranku. Doduše, nije da „šerifi“ nisu korisni, samo ih treba držati na dugome štapu. Jedan od najmoćnijih pripadnika Demokratske stranke u SAD-u tako je bio Richard J. Daley, dugogodišnji, vrlo omiljeni gradonačelnik Chicaga. Uz to što je bio omiljen Daley je bio stalno optuživan za korupcijske postupke u upravljanju gradom, a neki njegovi bliski suradnici zbog njih su završili u zatvoru. Vrh Demokratske stranke sustavno je zato sprečavao ulazak Daleya u državnu politiku.

Sličan je slučaj i današnjeg socijaldemokratskog gradonačelnika Beča Michaela Häupla, no u njegovom primjeru on je sam ograničio svoje političke ambicije na državnoj razini. Optuživan također za mešetarenja na lokalnom nivou, premda najutjecajniji i najpopularniji austrijski socijaldemokrat, nikada nije postao i formalni predsjednik austrijskih socijaldemokrata ili kandidat za kancelara. U stvarnosti Häupl vuče konce iz pozadine ali zna gdje mu je (formalno) mjesto.

Za lokalne političare državna je funkcija može biti sredstvo bijega od posljedica nepodopština učinjenih dok su bili samo lokalni igrači. Najpoznatiji primjer ovakvog ponašanja je Jacques Chirac koji je pred optužbama za korupciju kada je bio gradonačelnik Pariza „pobjegao“ na mjesto predsjednika Francuske. Dok su se njegovi pariški suradnici hapsili Chirac je 14 godina bio najutjecajnija osoba u svojoj zemlji. Ipak, 2011. osuđen je za svoje pariške marifetluke (premda samo uvjetno).

Da su lokalni moćnici vruć krumpir dobro je znao predsjednik SDP-a Ivica Račan. Račan je strogo „kontrolirao“ stranačke konvencije s prvenstvenim ciljem da zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću ne dozvoli pristup najvišim stranačkim funkcijama. Bandić je ušao u predsjedništvo SDP-a tek kada je predsjednikom SDP-a postao Zoran Milanović!

Milanović nije lokalnim esdepeovim moćnicima priječio put prema samom stranačkom vrhu računajući na njihovo političko iskustvo i vještinu stečenu na lokalnoj razini. Sada se to pokazuje kao veliki promašaj. Dva člana predsjedništva SDP-a Hrvatske tako su „dobili“ optužnice zbog političke korupcije. To je uništavajuće za SDP-a kojega se popularnost temelji na navodnoj nekorumpiranosti.

Zato lokalnu politiku ostavimo lokalnim političarima, a državnu „specijalistima“ za ovu razinu. Političkog zdravlja radi…

Ovaj unos je objavljen u Lokalna politika, Politika i ideologija i označen sa , , , , , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

3 odgovora na Lokalne nevolje

  1. Nevenka Zemunik napisao:

    Marine, slažem se s Vama. Da nam je naštetilo, naštetilo je. Žao mi je da niste svratili u subotu na plac u Utrini gdje smo prodavali tulipane za Zakladu A.R. Trebali ste čuti i vidjeti što su nam etiketirali prolaznici. Gdje je bio Milanović da to čuje?

  2. Božidar napisao:

    Zapravo nije bio potreban poziv.U koliko si imao bilo kakovo saznanje ,mogao si doći.Bio sam zajedno sa Gđom Zemunik na placu u Utrini ,mogu potvrditi samo najgore ,kako su nas etiketirali prolaznici, morali smo stavljati naljepnice na log SDP-a,tako da se log SDP-a ne vidi.Unutar organizacije moraju se obavezno rješavati problemi ,koji su nastali kod nekih članova organizacije, a u obnašaju funkcije na lokalnom i državnom nivou . Jednostavno potrebna je politička odgovornost svakog člana.Demokratski mehanizam morao bi biti ugrađen u svakog člana ,koji obnaša bilo koju funkciju na vlasti od najnižega do najvišega.Stranke su skupe,izgubile su članstvo i razvile skup i velik profesionalni aparat i postale oligarhije.Postavljanje članova stranke na veće funkcije u vlasti, pojedini članovi gube ili im potpuno nedostaje ideološke motivacije,,jedini poticaj je bogačenje i korupcija . Na političkoj sceni nema političke odgovornosti, a prisutna je politička korupcija i trgovina, koju zapravo treba iskorijeniti u samoj organizaciji,a koja se obilato koristi za opstanak pojedinih lokalnih šerifa.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.