Krvavo pero

„Pero je jače od mača.“ Tako kažu. U različitim oblicima ova izreka putuje vremenom i prostorom od drevne Mezopotamije do danas, premda je današnji izraz dobila tek u prvoj polovici 19. st. Snaga uma je često jača od fizičke sile. Da li je to moć koja je upregnuta u službu dobra?

Vojislav Šešelj je ovih dana osuđen zbog poticanja ratnih zločina na deset godina zatvora. Osuda je zapravo simbolična jer mu je u nju uračunato i jedanaest godina koje je proveo u pritvoru, pa za Šešelja nema novog boravka u ćorki. Eto, radi se o osudi da se Šešelja osudi ali da njegov odlazak u zatvor ne izazove nove turbulencije u srpskoj javnosti.

Konačno Vojislav Šešelj nije nikoga ubio, osakatio ili silovao. On je samo pisao, Šešelj je samo govorio. Samo? Nečija krivica ne nalazi se toliko u postupku koliko o svijesti o onom što se čini. Neposredni izvršitelji masovnih zločina često su polupismena stvorenja koja u svom krajnje pojednostavljenom svijetu vjeruju kako ubijanjem, pljačkom i progonom brane svoj narod, vjeru, kulturu i rasu. Premda njihove ruke čine strašne stvari prava čudovišta su negdje drugdje.

Pravi monstrumi sjede za sveučilišnim katedrama, u umjetničkim udruženjima, medijskim kućama. Tu svako jutro uz kavu i „nul tri“ s pajdašima lamentiraju o sudbini svoje nacije i perspektivama europske civilizacije. Tu se miču državne granice za stotine kilometara, vjere i kulture proglašavaju nepoželjnima, blagoslivlja nasilje u ime „viših“ ciljeva. Dobar dio njih se onesvijesti kada vidi malo krvi i nikad nije bio u vojsci ali ih to ne sprečava u objavljivanju ratova i pokretanju cijelih divizija.

Kada pak oluja prođe, instalatori centralnog grijanja i agrotehničari zapale stotinjak sela i sravne nekoliko gradova oni su i dalje tu uz kavu i malog žestokog. Traže se razlozi poraza, uzroci propasti imperijalnih planova. Svi su krivi, ali ne i oni. Oni nisu bili u tenkovima, niti su vitlali kamama. Konačno, oni su intelektualci. To što su sijali mržnju uz latinske doskočice – nikom ništa.

Letimično sam prelistao neke Šešljeve knjige. Čovjeku se svašta može prigovoriti ali ne i nedostatak obrazovanja. Radi se o izvanredno načitanom sijaču vjetra, tuče i oluje. Da li je zato što je obrazovan manje kriv? Upravo obratno. Što više znamo time smo i odgovorniji. Ako bih trebao izabrati između osude onih koji su klali i pucali i osude onih koji su ih „znanstvenim“ argumentima na to poticali izabrati ću zatvor za one potonje.

Da, pero je moćnije od mača. Ono može napraviti daleko veću štetu.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija i označen sa , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.