Za Kevinu jamu spremni!

Krš je poseban tip reljefa. Osim njegove površinske bezvodnosti i akumuliranja vode u podzemlju obilježavaju ga različiti oblici u krajoliku poput špilja, kanjona, ponikvi, škrapa, uvala i ponora odnosno jama. Ovi posljednji, dakle jame su stoljećima  bile u funkciji odlaganja nepotrebnih tvari i predmeta od strane lokalnih zajednica. To se odnosilo i na slučajeve kada bi se netko želio riješiti osobe koja mu nije bila po volji. Jame su od davnina mjesto gdje su se skrivali dokazi zločina. One su došle na zao glas posebno tijekom drugog svjetskog rata kada su sve strane koristile ove krške fenomene za skrivanje masovnih likvidacija. Jedno od takvih mjesta je i „Kevina jama“ u kaštelanskom zaleđu.

Korištenje jama u ovakve mračne svrhe činilo se da je iza nas, no možda smo se prevarili. Ponovnu aktivaciju „Kevine jame“ za likvidaciju političkih neistomišljenika predložio je jedan od omiških članova Hrvatske demokratske zajednice na proslavi dvadeset i četvrte obljetnice utemeljenja lokalne organizacije ove stranke u njegovu gradu.

Kao dugogodišnji stranački aktivist znam da se na svakom stranačkom sastanku uvijek nađe neka uzavrela glava iz koje izlaze nedovoljno promišljene izjave. Zato su tu uvijek stranački funkcionari koji će „loptu spustiti na zemlju“. Na sastanku u Omišu bilo je mnoštvo hadezeovih čelnika koji su morali biti hladnih glava. U prvom redu tu je bio sam predsjednik stranke Tomislav Karamarko. No…

Kada je luda glava glasno ispalila ovu mahnitu izjavu ne samo što nije bila osuđena nego je upravo od predstavnika tih najviših stranačkih tijela doživjela frenetično odobravanje. Značili to da je Milijan Brkić spreman dočekivati s nožem u ruci nad ponorom svoje političke oponente, da bi Ante Sanader bio odmah pokraj s vrećom vapna kako lešina ne bi previše smrdila, a Zlatko Ževrnja s tandžarom dotjerivao nesretnike do ruba jame? Sumnjam. No ono što zabrinjava jest to da sam stranački vrh HDZ-a politiku doživljava kao dodvoravanje najnižim strastima. Politika je za njih i promicanje nesnošljivosti, barem na pojavnoj razini. No radi se o nedozvoljenom oružju, radi se o onom što je Zoran Milanović na nedavnoj izvještajnoj konvenciji SDP-a nazvao preteškim i neciviliziranim napadima.

Konačno da li je Karamarku, Brkiću, Sanaderu i Ževrnji jasno da kada se strasti raspale da ih je teško kontrolirati? Tada će mo svi biti spremni za Kevinu jamu.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija, Politika i povijest i označen sa , , , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Za Kevinu jamu spremni!

  1. Nevenka Zemunik napisao:

    Sve me to jako žalosti Marine. Gdje mi to živimo? Kako je moguće da se u 21. stoljeću ljudi hrane mržnjom, ratom i stalnom destrukcijom društva?

  2. Božidar napisao:

    Zapravo ovo nije potrebno da ide u zaborav.Povjesničari koji se bave prošlošću i pišu povijest je zapravo njihov zadatak da ovo stave u kontekst nezaborava i da ovjekovjeće činjenično stanje,te da ovo ostane u trajnom sječanju drugim naraštajima. Politizirati sa prošlošću u 21 stoljeću je po meni besmisleno,ne vodi ničemu ,već na neki naćin stvara mržnju ,a kod nekih mlađih naraštaja nerazumijevanje.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.