„Pošaljite mi faks.“

Događaji od prije 20 godina još uvijek mogu uznemiriti čovjeka. To se posebno odnosi na tragediju Vukovara. Njegova opsada, razaranja i masovna pogubljenja, koja su po padu grada uslijedila, ponovo pune novine i televizijske termine. U mom slučaj šok nisu izazvale tužne i mračne slike uništavanja, nego nekoliko riječi.

U središnjem dnevniku HTV-a 20. studenog puštene su snimke razgovora između zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba i predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana nastale tijekom opsade tog grada. Tuđman se Dedakoviću ili ne javlja ili mu se javlja preko one stvari. Na pitanje što s dvije tisuće vukovarskih mališana, Tuđman glatko odbija bilo kakvu evakuaciju i to bez ikakva suvisla obrazloženja („Idem ja da vidim što, jel.“). Pokojni Ševa iz Noćne more bolje bi se izrazio.

Tuđman

Na opetovane pozive za pomoć Tuđman pak odgovara „…dajte mi to lijepo faksom pošaljite.“ WTF Vukovarski su branitelji trebali prvo lijepo urudžbirati svoj zahtjev za streljivom i svježim jedinicama da bi onda, u zakonskom roku od 14 dana, dobili odgovor preporučenom poštom?

To se po američkom teoretičaru medija Edwardu S. Hermanu naziva „normaliziranje nezamislivoga“. Pozivajući se na tezu njemačke filozofkinje Hanne Arendt o „banalnosti zli“ Herman tvrdi da se grozne stvari nastoje opravdati njihovim uvođenjem u rutinske postupke jer se tada se loše stvari rade jer se i inače „stvari tako rade“.

Isti postupak primjenjuje Tuđman kod vukovarskih branitelja. Problem obrane Vukovara želi svaliti na Gojka Šuška jer je on, po Zakonu o vladi prvenstveno nadležan za njihove probleme. Čujte, nekog reda mora biti! Ne? Neka malo gnjave Gojka.

Zahtjevom da nešto dobije na pismeno, uvlačenjem u birokratsku proceduru, Tuđman nastoji prikriti svoje odbijanje da djelotvorno pomogne Vukovaru. Time se, skriven iza činovnika, nastoji sakriti i od nemoralnosti vlastitog postupka.

Vrhunac skrivanja vlastite trulosti iza birokratskog djelovanja je „Komisija“ koja je trebala utvrditi razloge pada Vukovara. Ona je jednostavno optužila zapovjednike obrane za „rušenje čitavog sustava hrvatske vlasti“.

Svi oni koji se ne slažu s ovim mojim postom neka svoj prigovor urudžbiraju u tri primjerka, uz priložene taksene marke i potpis ovjeren kod javnog bilježnika. Tada ću im odgovoriti. Možda. I naravno – neka prigovor pošalju i faksom.

Ovaj unos je objavljen u Politika i ideologija, Politika i povijest i označen sa , , , , . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Jedan odgovor na „Pošaljite mi faks.“

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.